esmaspäev, 25. mai 2015

Ekskursioonide aeg

Olen viimase nädala jooksul käinud pea üle päeva mõnel ekskursioonil, enamus neist on seotud väikse praktikaga, kuid on ka nö vabatahtlikke. Igal aastal sõidetakse empsi töö juures kuhugi ühe päevasele reisile. See aasta viis tee lõunasse, Lätti.
Põhja-Läti ja Cesise linn 23.mai 2015
Reis algas nagu alati Vanemuise alumisest parkalast, kust peale meie läks veel mega palju inimesi igale poole, sest umbes 6:45 sinna jõudes oli parklas 4 bussi + 2 mikrobussi. Meie buss pidi teise rea moodustama :)
Kui olime bussi peale saanud, siis suundusime Cesise poole. Enne seda tegime peatuse Unguri mõisas (Ungurmuiza), mille omapäraks oli selle ehitusmaterjal ning baroksed seinamaalid. Nimelt on see ehitatud puidust ning tänapäevani säilinud. Sisedekoor oli kaunistatud seinamaalidega, mis omal ajal võisid väga uhked välja näha ning mis taastamise käigus on alles jäetud.
Nagu kõiki mõisaid, mis Venemaa vallutatud aladel on olnud, on ka see mõis olnud riigistatud ning selles on olnud ka kool ja kõik muud võimalikud asjad, mis mõisates tookord olid.
Minu üheks lemmikuks osaks peale teemaja, mis eelmisel pildil all paremas nurgas lamba asemel on, oli ekstra lastele ehitatud mängumajake. Ja lisaks sellele oli mõisas ka mänguasjade rändnäitus, kus kõik eksponaadid olid paigutatud vanade kohvrite sisse.
Liikusime edasi Cesise poole...
 ...kus külastasime kõigepealt Cesise kindluslossi ja selle varemeid. Grupp jaotati vastavalt keeleoskusele kaheks: inglise ja vene keelest aru panimõmmijate vahel ja kuna mina vene keelt väga njee panimõmmi, siis olin inglise keelses grupis. Miks ma sellest üldse räägin, nimelt oli onu, kes meile giidiks tuli väga põhjalik ja rolli sisseelanud ning tema inglise keele oskus oli suurepärane. Lisaks veel vastava ajastu riided. Enne kindluslossi ekskursioonile minekut oli tal ekskursioon uues lossi osas ning seljas tolle ajastu riided ning kuna venekeelne grupp läks juba liikvele, siis ütlesime, et pole vaja riideid vahetada, aga tema jäi endale kindlaks ja pani siiski õige ajastu riided selga. Tagantjärgi mõeldes oleksid uhked mõisahärra riided tõesti imelikult sealses keskkonnas mõjunud :)
Nii, tegelt käisime veel kahel liivakivi paljandil, aga kuna varsti tuleb paljandeid minu külastamispagasisse juurde, siis teen nendest eraldi postituse.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar